Тенденції штучного інтер’єрного освітлення 2020-х рр. - Габрель, Тарас; Ковальчук, Інна (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2022)
Мета дослідження – проглянути та проаналізувати сучасний стан ринку освітлювальних приладів для інтер’єрного застосування, встановити та описати тенденції і напрямок розвитку ринку освітлювальних приладів для інтер’єрів, згрупувати їх у основні категорії та дати певні прогнози щодо практичної інтеграції інновацій у дизайнерські проєкти. Методологія дослідження базується на аналізі літературних джерел та джерел у мережі інтернет, систематизації та впорядкуванні графічних матеріалів. Наукова новизна. Комплексно розглянуто типологію освітлювальних приладів для інтер’єрного застосування. Запропонована проста та зручна у використанні класифікація інтер’єрного освітлення, яка дає змогу як професіоналам в галузі дизайну інтер’єру, так і не фахівцям програмно та свідомо облаштовувати інтер’єр освітлювальними приладами для максимального комфорту та практичності. Встановлено, описано та проаналізовано сучасні тенденції на ринку освітлювальних приладів для інтер’єрного застосування; отримані результати згруповано у п’ять основних категорій, до кожної з яких надано візуальні приклади. Висновки. Роль штучного освітлення в інтер’єрі фундаментальна та визначальна у подальшому сприйнятті простору. Визначені тренди та їх знання сприятимуть практикам та теоретикам інтер’єрного дизайну вдало інтегрувати в свої проєкти інноваційні тенденції та можливості сучасної світлотехніки. Екологічність та економічність, автоматизація та оптимізація, гнучкість та адаптивність, мобільність та портативність, синтез ретро та інновацій – це основні категорії, що вміщують у собі сучасний стан та вектор інновацій на ринку сучасного інтер’єрного освітлення. Знання традицій, розуміння та застосування перевірених законів та канонів дає змогу більш сміливо експериментувати з інноваціями в своїх проєктах для практикуючих дизайнерів та досягати більш виразних та ефектних результатів у своїй діяльності.