Специфіка експонування патріотичного плаката за межами України - Будник, Андрій (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2025)
У статті аналізується реакція глядацької аудиторії за кордоном на експонований український воєнний плакат у стінах відомих університетів. Метою дослідження є виявлення проблемних зон виставкової діяльності за межами України періоду повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну. Методи дослідження. Порівняльний і мистецтвознавчий аналіз. Наукова новизна. У статті з’ясовуються причини конфліктів, що виникають під час проведення за кордоном українських плакатних виставок, які художньо висвітлюють спротив України російському збройному вторгненню і злочини проти людяності, вчинені агресором. Аналіз меседжів у пресі та соцмережах від так званих «активних глядачів» викриває повторення ними наративів російської пропаганди і в такий спосіб – цілеспрямований вплив Росії на громадську думку громадян Європейського Союзу. Висновки. Виставкова діяльність вітчизняних митців за будь-яких результатів є безперечно потрібною і корисною, оскільки навіть негативне ставлення до українського культурного продукту виявляє російські впливи у локальних спільнотах і створює прецеденти для розголосу і обговорення ситуації навколо воєнної агресії в бік незалежної європейської держави, якою є Україна. Мистецтво плаката дозволяє ефективно візуалізувати проблеми війни і воєнні злочини Росії в Україні і доносити повідомлення до світової спільноти. В такий спосіб графічний дизайн виконує вкрай корисну викривальну функцію, фактично, стає контрпропагандою російських наративів. Отже, виставкова діяльність із суспільною дискусією довкола неї значно підвищує присутність України у європейському медіа-просторі. Втім, важливо наголосити й на іншій проблемі. Оскільки у різних країнах Західної Європи серед глядачів помітне неоднозначне ставлення до війни Росії в Україні, то часто від рішення куратора і організаторів залежить, загострювати ситуацію і прибирати спірні твори з експозиції чи відстоювати свою позицію. Тому можливість митців бути на місці і творчо відреагувати на вандалізм і фальшиві звинувачення була б найкращим рішенням у такій ситуації, але, на жаль, саме така можливість під час війни в українців обмежена.