Цифрова інтеграція об’єктів колекційного дизайну в інтер’єрне середовище - Вергунов, Сергій; Вергунова, Наталія; Левадний, Олександр (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2026)
Мета дослідження. Визначити, як цифрові технології тривимірного моделювання, прототипування та візуалізації забезпечують перехід від колекційного дизайн-об’єкта до його інтеграції в інтер’єрне середовище, і які чинники стримують ефективність цього процесу в професійній практиці. Методи дослідження. Застосовано інтердисциплінарний підхід на перетині дизайн-досліджень, цифрової фабрикації та візуалізації. Використано структурно-функціональний і порівняльний аналіз, контент-аналіз публікацій, тематичну систематизацію та кейс-аналіз прикладів інтеграції «колекційний об’єкт – інтер’єрне середовище». Наукова новизна. У статті виконано інтегративний огляд технологій тривимірного моделювання, прототипування та візуалізації, що забезпечують перехід від колекційного дизайн-об’єкта до його контекстного розміщення в інтер’єрі. Новизна полягає в поєднанні колекційного й інтер’єрного дизайну в єдиному аналітичному контурі та виокремленні наскрізного цифрового циклу «модель–прототип–візуалізація» як практично значущої конфігурації. Запропоновано порівняльну характеристику технологій за точністю, швидкістю ітерацій, комунікацією та ресурсним впливом. Уточнено різницю між технологіями, що змінюють підхід до проєктування, і тими, що лише покращують наявні процедури, а також визначено ключові бар’єри, а саме міжплатформну сумісність і розрив між цифровою та фізичною реалізацією. Висновки. Узагальнено цифрові технології інтеграції колекційного дизайн-об’єкта в інтер’єр та показано зближення моделювання, прототипування й візуалізації в наскрізний процес. Параметричне та генеративне тривимірне моделювання підсилює варіативність рішень, перетворення даних сканування в інформаційну модель уточнює прив’язку до фактичних умов, а тривимірний друк і обробка на верстатах із числовим програмним керуванням забезпечують перевірку ергономіки та функціональності. Фотореалістичний рендеринг, рушії візуалізації в реальному часі та технології розширеної реальності покращують взаєморозуміння між учасниками проєкту й дають змогу раніше узгоджувати рішення, зменшуючи потребу в корекціях на завершальних етапах. Технології зіставлено за рівнем точності, темпом ітерацій, комунікаційною ефективністю та ресурсними витратами. Виявлено основні чинники, що стримують упровадження, а саме недостатню сумісність між платформами, невідповідність між цифровим поданням і фізичною реалізацією та потребу у фахових компетентностях команди.