Вільна графіка в сучасному дизайні: концептуальні, технологічні, юридичні аспекти - Касьян, Тетяна; Галицька, Олена; Гладкова, Ірина (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2026)
Мета статті полягає в аналізі вільної графіки як художньо-виразного інструменту в сучасному дизайні, визначенні її ролі у формуванні образної мови проєктів, а також висвітлення специфіки правового захисту результатів такої творчої діяльності в контексті авторського права та інтелектуальної власності. Методологія дослідження ґрунтується на комплексному поєднанні загальнонаукових і спеціальних мистецтвознавчих та дизайнерських методів. У роботі застосовано методи аналізу й синтезу – для осмислення теоретичних підходів до вивчення вільної графіки, історико-мистецтвознавчий метод – для простеження еволюції графічних технік і їхнього використання в графічному дизайні, а також формально-стилістичний аналіз – для виявлення виразних засобів та образних характеристик графічних рішень. Окрім цього, використано системний та міждисциплінарний підходи, що дають змогу розглядати вільну графіку в контексті сучасних дизайнерських практик і правових механізмів захисту результатів творчої діяльності. Наукова новизна. У роботі вперше систематизовано виразні можливості вільної графіки, зокрема монотипії з використанням традиційних матеріалів (акварель, гуаш, олія) та «аля-прима» з використанням новітніх матеріалів, у контексті актуальних дизайнерських практик і цифрового середовища; окреслено специфіку ідентифікації авторства та охорони авторських прав на результати такої творчої діяльності. Дослідження розширює теоретичні уявлення про взаємодію художніх і правових чинників у дизайні та формує підґрунтя для подальшого розвитку методичних і правозастосовних підходів у сфері візуальної культури. Висновки. Вільна графіка є важливим засобом художньої виразності в сучасному дизайні, який сприяє формуванню індивідуальної авторської мови, підвищенню естетичної цінності та комунікативної ефективності дизайнерських проєктів. Її активне використання в традиційних і цифрових форматах зумовлює розширення меж дизайну та його інтеграцію з міждисциплінарними художніми практиками. Водночас виявлено низку проблем, пов’язаних із правовим захистом творів вільної графіки, зокрема складність фіксації авторства, особливості тиражування та поширення в цифровому середовищі, а також недостатню адаптованість чинних механізмів інтелектуальної власності до специфіки дизайнерської діяльності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом правових інструментів захисту вільної графіки в умовах цифровізації, розробленням методичних рекомендацій для дизайнерів щодо захисту авторських прав, а також вивченням нових форм взаємодії вільної графіки з цифровими технологіями, зокрема у сфері мультимедійного, інтерактивного та віртуального дизайну.