Засоби моушн-дизайну та художньо-стилістичні особливості пояснювальних відео для брендів у сфері IT - Бушиков, Віктор (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2026)
Мета дослідження. Метою статті є виявлення і систематизація засобів моушн-дизайну та художньо-стилістичних особливостей пояснювальних відео для IT-брендів, а також уточнення того, як ці рішення працюють у стратегіях бренд-комунікацій, підсилюючи впізнаваність, зрозумілість повідомлення й довіру до продукту. Методи дослідження. У статті застосовано якісний підхід, що поєднує метод кейс-стаді та мультимодальний контент-аналіз. Проаналізовано вибірку професійних комерційних відеороликів українських та міжнародних IT-компаній (2020–2024 рр.). Кодування здійснено за параметрами графіки, колористики, типографії, анімаційних прийомів, звукового оформлення та сторітелінгу, а також за ознаками узгодженості цих компонентів із бренд-айдентикою. Теоретико-методологічною основою інтерпретації комунікаційної ефективності слугують положення теорії комунікативної дії Ю. Габермаса. Наукова новизна. Систематизовано особливості використання моушн-дизайну в пояснювальних відео, визначено ключові стилістичні підходи (мінімалізм, футуристична естетика, ізометрія), що сприяють зменшенню когнітивного навантаження. Обґрунтовано важливість узгодження мультимедійних компонентів експлейнерів (типографія, колір, анімація, звукове оформлення, сторітелінг) з бренд-айдентикою IT-компаній. Висновки. Ефективність пояснювальних відео залежить від ретельного підбору стилістичних рішень, чіткої структури повідомлення та узгодженості всіх компонентів з айдентикою бренду. Доведено, що експлейнери виступають не лише засобом інформування, а й комунікативним актом, який формує довіру та закріплює позиціонування бренду через послідовну візуальну мову. Практичний досвід підтверджує ефективність цього інструменту для пояснення складних технологічних концепцій і підтримки лояльності аудиторії.