Декоративний живопис в освіті майбутніх дизайнерів як засіб формування проєктно-образного мислення - Білгородська, Олена (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2026)
Мета дослідження – розкрити значення впливу освітньої компоненти Декоративний живопис» на формування проєктно-образного мислення майбутнього дизайнера. Методи дослідження. Методологічну основу формування проєктно-образного мислення та живописної майстерності майбутнього дизайнера становлять праці вчених у галузі філософії, мистецтвознавства, педагогіки, психофізіології зорового сприйняття, а також теорії й методики навчання живопису. Наукова новизна. У статті з’ясовано, що формування проєктно-образного мислення – це складний психолого-педагогічний процес, у якому декоративний живопис виступає «містком» між вільним мистецтвом і суворим проєктуванням. Однією із ключових умов формування проєктно-образного мислення майбутніх дизайнерів на заняттях із живопису є декоративність. Вона постає як синтезувальний прийом, спрямований на створення цілісної композиції із заданими проєктними параметрами, що виявляється у внутрішньому узгодженні, співмірності та впорядкуванні всіх її елементів і форм. Декоративність – це форма вираження змісту та художньої образності, за якої предметна форма поступово трансформується в символ, а символ набуває ознак декоративного мотиву. Висновки. Ключовими аспектами впливу декоративного живопису на формування проєктно-образного мислення в майбутніх дизайнерів є: 1) розвиток колористичного мислення (студенти опановують закони кольорової гармонії, контрастів та емоційного впливу кольору, що є критичним для створення візуальних концепцій); 2) стилізація і трансформація форми (на відміну від академічного живопису, декоративний вчить відмовлятися від другорядних деталей на користь виразності силуету та ритму); 3) композиційна грамотність: формується вміння працювати із площиною, симетрією та ритмом, що закладає основу для подальшого проєктування інтер’єрів, текстилю чи об’єктів графічного дизайну; 4) художньо-образне мислення (виконання декоративних натюрмортів розвиває творчу уяву і здатність до генерування інноваційних ідей); 5) інтеграція традицій (робота з декоративними техніками дає змогу творчо переосмислювати національну культурну спадщину в сучасних дизайнерських проєктах). Декоративний живопис звільняє майбутнього дизайнера від «страху білого аркуша», оскільки він дає алгоритм: «аналіз – стилізація – проєкт».