Еволюція дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу: від функціонального до системного підходу
DOI:
https://doi.org/10.31866/2617-7951.4.1.2021.236119Ключові слова:
готель, ресторан, дизайн, функціональний підхід, функціонально-естетичний підхід, системний підхід, концепція, фірмовий стильАнотація
Мета статті полягає у дослідженні передумов зародження та особливостей розвитку дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу. Методологія дослідження побудована на використанні історико-оглядового та практично-аналітичного підходів. Наукова новизна полягає у відстеженні змін в оформленні готельно-ресторанних закладів упродовж всієї історії; у виокремленні основних підходів у дизайні об’єктів готельно-ресторанного бізнесу; в огляді основних тенденцій у дизайні сучасних готельних мереж. Висновки. Проведене дослідження свідчить, що впродовж тривалого періоду становлення та розвитку об’єктів готельно-ресторанного бізнесу відбулися істотні зміни в їхньому дизайнерському вирішенні. Кожен з етапів розвитку готельно-ресторанних закладів характеризується трансформацією розуміння поняття «дизайн» та ступенем застосування його інструментарію як в оздобленні приміщень, так і в його використанні при формуванні концепції та фірмового стилю компанії. Саме системний підхід у дизайні об’єктів готельно-ресторанного бізнесу забезпечує формування конкурентних переваг та є однією із основних складових ефективної організації та ведення готельно-ресторанної діяльності.
Посилання
Altman, D. (2020, December 9). Dostavka yizhi: istoriia ta komunikatsii [Food Delivery: History and Communications]. Bazilik. https://bazilik.media/dostavka-izhi-istoriia-ta-komunikatsii/ [in Ukrainian].
Basiuk, D. I., Solohub, Yu. I., Babych, I. M., Osypova, L. A., Bilko, M. V., & Smyrnov, I. H. (2014). Aktualni problemy upravlinnia vynohradno-vynorobnym kompleksom [Actual Problems of Management of a Grape and Wine Complex] [Monograph]. Publisher D.H. Zvoleiko [in Ukrainian].
Daley, J. (2016, March 14). 2,100-Year-Old Roman Tavern Unearthed, Empty Cups and All. The Proposed Ancient Bar and Grill in Southern France Could Shed Light on the Spread of Roman Culture. Smithsonian magazine. https://www.smithsonianmag.com/smart-news/2100-year-old-roman-tavern-uncovered-empty-cups-and-all-180958395/ [in English].
Hurtaut, P.-T.-N. (1779). Dictionnaire Historique De La Ville De Paris Et De Ses Environs [Historical Dictionary of the City of Paris and Its Surroundings] (Vol. 4). Moutard. https://books.google.com.ua/books?id=NfVAAAAAcAAJ&pg=PA177&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false [in French].
Ivanova, L. A., Bondarenko, I. V., Dyshkantyuk, O. V., & Krasnodemskaya, E. A. (2012). Dizain ob"ektov gostinichno-restorannogo biznesa [Design of Objects of Hotel and Restaurant Business] [Monograph]. Astroprint [in Russian].
La Grande Taverne de Londres. Restaurant, Paris, France [The Great London Tavern. Restaurant, Paris, France]. (n.d.). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/place/La-Grande-Taverne-de-Londres [in French].
Lang, G. (2020, March 21). Restaurant. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/restaurant [in English].
Munin, H. B., Zmiiov, A. O., Zinov’iev, H. O., Samartsev, Ye. V., Hatsa, O. O., Maksymets, K. P., & Rohliev, Kh. Y. (2005). Upravlinnia suchasnym hotelnym kompleksom [Management of a Modern Hotel Complex]. Lira-K [in Ukrainian].
Rohliev, Kh. (2009). Osnovy hotelnoho menedzhmentu [Fundamentals of Hotel Management]. Kondor [in Ukrainian].
Rusavska, V. A. (2014). Kulturno-istorychnyi kontekst stanovlennia zakladiv hostynnosti [Cultural and Historical Context of the Establishment of Hospitality Establishments]. Issues in Cultural Studies, 30, 113–119 [in Ukrainian].
Salo, Ya. M. (2010). Orhanizatsiia obsluhovuvannia naselennia na pidpryiemstvakh restorannoho servisu. Restoranna sprava: Dovidnyk ofitsianta [Organization of Public Service At Restaurant Service Enterprises. Restaurant Business: Waiter’s Guide]. Afisha [in Ukrainian].
Volkov, Yu. F. (2003). Vvedenie v gostinichnyi i turisticheskii biznes [An Introduction to the Hospitality and Tourism Business]. Feniks [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Olha Vladymyr
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторські права на статтю та одночасно надають журналу право його першої публікації на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, яка дозволяє іншим особам вільно поширювати опубліковану статтю з обов’язковим посиланням на її авторів та першу публікацію.
Журнал дозволяє авторам зберігати авторські права і права на публікації без обмежень.
Автор опублікованої статті має право поширювати інформацію про неї та розміщувати посилання на роботу в електронному репозитарії установи.