Еволюція дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу: від функціонального до системного підходу

Автор(и)

  • Ольга Владимир Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Україна https://orcid.org/0000-0002-1244-101X

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-7951.4.1.2021.236119

Ключові слова:

готель, ресторан, дизайн, функціональний підхід, функціонально-естетичний підхід, системний підхід, концепція, фірмовий стиль

Анотація

Мета статті полягає у дослідженні передумов зародження та особливостей розвитку дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу. Методологія дослідження побудована на використанні історико-оглядового та практично-аналітичного підходів. Наукова новизна полягає у відстеженні змін в оформленні готельно-ресторанних закладів упродовж всієї історії; у виокремленні основних підходів у дизайні об’єктів готельно-ресторанного бізнесу; в огляді основних тенденцій у дизайні сучасних готельних мереж. Висновки. Проведене дослідження свідчить, що впродовж тривалого періоду становлення та розвитку об’єктів готельно-ресторанного бізнесу відбулися істотні зміни в їхньому дизайнерському вирішенні. Кожен з етапів розвитку готельно-ресторанних закладів характеризується трансформацією розуміння поняття «дизайн» та ступенем застосування його інструментарію як в оздобленні приміщень, так і в його використанні при формуванні концепції та фірмового стилю компанії. Саме системний підхід у дизайні об’єктів готельно-ресторанного бізнесу забезпечує формування конкурентних переваг та є однією із основних складових ефективної організації та ведення готельно-ресторанної діяльності.

Біографія автора

Ольга Владимир, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

Кандидат економічних наук, доцент

Посилання

Altman, D. (2020, December 9). Dostavka yizhi: istoriia ta komunikatsii [Food Delivery: History and Communications]. Bazilik. https://bazilik.media/dostavka-izhi-istoriia-ta-komunikatsii/ [in Ukrainian].

Basiuk, D. I., Solohub, Yu. I., Babych, I. M., Osypova, L. A., Bilko, M. V., & Smyrnov, I. H. (2014). Aktualni problemy upravlinnia vynohradno-vynorobnym kompleksom [Actual Problems of Management of a Grape and Wine Complex] [Monograph]. Publisher D.H. Zvoleiko [in Ukrainian].

Daley, J. (2016, March 14). 2,100-Year-Old Roman Tavern Unearthed, Empty Cups and All. The Proposed Ancient Bar and Grill in Southern France Could Shed Light on the Spread of Roman Culture. Smithsonian magazine. https://www.smithsonianmag.com/smart-news/2100-year-old-roman-tavern-uncovered-empty-cups-and-all-180958395/ [in English].

Hurtaut, P.-T.-N. (1779). Dictionnaire Historique De La Ville De Paris Et De Ses Environs [Historical Dictionary of the City of Paris and Its Surroundings] (Vol. 4). Moutard. https://books.google.com.ua/books?id=NfVAAAAAcAAJ&pg=PA177&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false [in French].

Ivanova, L. A., Bondarenko, I. V., Dyshkantyuk, O. V., & Krasnodemskaya, E. A. (2012). Dizain ob"ektov gostinichno-restorannogo biznesa [Design of Objects of Hotel and Restaurant Business] [Monograph]. Astroprint [in Russian].

La Grande Taverne de Londres. Restaurant, Paris, France [The Great London Tavern. Restaurant, Paris, France]. (n.d.). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/place/La-Grande-Taverne-de-Londres [in French].

Lang, G. (2020, March 21). Restaurant. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/restaurant [in English].

Munin, H. B., Zmiiov, A. O., Zinov’iev, H. O., Samartsev, Ye. V., Hatsa, O. O., Maksymets, K. P., & Rohliev, Kh. Y. (2005). Upravlinnia suchasnym hotelnym kompleksom [Management of a Modern Hotel Complex]. Lira-K [in Ukrainian].

Rohliev, Kh. (2009). Osnovy hotelnoho menedzhmentu [Fundamentals of Hotel Management]. Kondor [in Ukrainian].

Rusavska, V. A. (2014). Kulturno-istorychnyi kontekst stanovlennia zakladiv hostynnosti [Cultural and Historical Context of the Establishment of Hospitality Establishments]. Issues in Cultural Studies, 30, 113–119 [in Ukrainian].

Salo, Ya. M. (2010). Orhanizatsiia obsluhovuvannia naselennia na pidpryiemstvakh restorannoho servisu. Restoranna sprava: Dovidnyk ofitsianta [Organization of Public Service At Restaurant Service Enterprises. Restaurant Business: Waiter’s Guide]. Afisha [in Ukrainian].

Volkov, Yu. F. (2003). Vvedenie v gostinichnyi i turisticheskii biznes [An Introduction to the Hospitality and Tourism Business]. Feniks [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-02

Як цитувати

Владимир, О. (2021). Еволюція дизайну об’єктів готельно-ресторанного бізнесу: від функціонального до системного підходу. Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 4(1), 45–58. https://doi.org/10.31866/2617-7951.4.1.2021.236119

Номер

Розділ

ДИЗАЙН СЕРЕДОВИЩА