Хронологія розвитку зін-культури в Україні та Сполучених Штатах Америки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31866/2617-7951.4.2.2021.246833

Ключові слова:

зін, самвидав, журнал, альтернативні медіа, підпільна преса, дисиденти, графічний дизайн

Анотація

Метою статті є дослідження такого дизайн-явища як «зін» в аспекті з’ясування етимології назви та її синонімічної варіативності в англійській та українській мовах. Основну увагу приділено упорядкуванню і систематизації хронології становлення зін-культури в Україні та Америці від перших носіїв ідеї поширення лімітованих видань до сьогодні. Розвиток зін-культури у зазначених регіонах відбувався паралельними шляхами з набуттям оригінальності залежно від соціокультурної ситуації і технічного прогресу. Дотримання встановленої мети передбачає дослідження можливостей використання зінів у суспільстві, зокрема в сучасній Україні. Наразі самвидав інтегрувався в нову культуру і стає частиною сучасних мистецтва та літератури. Методологія дослідження. Для здійснення цього дослідження застосовано метод аналізу, порівняння та узагальнення документалістики розвитку зін-культури та її наукової аналітики. Наукова новизна. У статті проведено огляд паралельного формування зін-культури в Україні та Америці. На основі аналізу різних точок зору щодо етапів розвитку зінів та значущих подій, що на це вплинули, запропоновано авторську хронологію, структуровану за трьома критеріями – мета і контент, технічний прогрес, інституалізація зін-культури. Висновки. В статті надано огляд історичних передумов походження термінів «зін» та «самвидав», що дозволив виявити змістову подібність термінів «зін» та «журнал». Водночас, очевидними стають унікальні властивості зіну як об’єкту з дозволом на автентичне (нецензуроване) висловлювання, вільного від комерції, незалежного від поширених естетичних, лінгвістичних та орфографічних стандартів, сповненим унікальної можливості транслювати креативність та інновації. З’ясовано, що «зін» – це визнана категорія видань, яку ряд науковців та практиків прагнули виокремити як самостійний вид дизайну. Зіни спираються на велику історію незалежних, альтернативних і часом радикальних видань, яка розпочалася задовго до того, як перші зіни з’явилися в 1930-х рр. Протягом попереднього століття вони еволюціонували разом із громадами, які їх виробляли, та новими технологіями, які стали доступними.

Біографія автора

Вікторія Приставка, Київський національний університет культури і мистецтв

Аспірантка, асистентка

Посилання

Bazhan, O. H. (2012). Samvydav [Self-published]. In V. A. Smolii (Ed.), Entsyklopediia istorii Ukrainy [Encyclopedia of the History of Ukraine] (Vol. 9, p. 431). Naukova dumka [in Ukrainian].

Blandy, D. (2002). Zines Timeline compiled. http://defenseof.voelkermorris.com/zine_time.html [in English].

Bricklin, D. (2002) Pamphleteers and Web Sites. http://www.bricklin.com/pamphleteers.htm [in English].

Dodge, C. (1995). Pushing the Boundaries: Zines and Libraries. Wilson Library Bulletin, 69(9), 26–30 [in English].

Drucker, J. (1995). The Century of Artists’ Books. Granary Books [in English].

Duncombe, S. (1997). Notes From Underground : Zines and the Politics of Alternative Culture. Verso [in English].

Friedman, R. S. (2002). A brief history of zines. http://www.zinebook.com/directory/zine-history.html [in English].

Kipiani, V. (2011, April 7). Samvydav yak sproba protystoiaty tsenzuri [Samvydav as an attempt to resist censorship]. MediaSapiens. http://osvita.mediasapiens.ua/mediaprosvita/master_clas/vakhtang_kipiani_samvidav_yak_sproba_protistoyati_tsenzuri/ [in Ukrainian].

Obertas, O. (2010). Ukrainskyi samvydav [Ukrainian self-published] [Monograph]. Smoloskyp [in Ukrainian].

Perkins, S. (1992). Science Fiction Fanzines. http://www.zinebook.com/resource/perkins.html [in English].

Piepmeier, A. (2009). Girl Zines: Making Media, Doing Feminism. NYU Press [in English].

Raymond, J. (2003). Pamphlets and Pamphleteering in Early Modern Britain. Cambridge University Press [in English].

Todd, M., & Watson, E. (2006). Whatcha Mean, What’s a Zine?: The Art of Making Zines and Minicomics. Houghton Mifflin Harcourt [in English].

Vyshneva, E. (2018). Samvydav i zin-kultura v Ukraini: svoboda tvorchosti i nezalezhnist [Samvydav and zin-culture in Ukraine: freedom of creativity and independence]. LB.ua. https://lb.ua/culture/2018/12/10/414567_samizdat_zinkultura_ukraine.html [in Ukrainian].

Wertham, F. (1973). The World of Fanzines: A Special Form of Communication. Southern Illinois University Press [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-13

Як цитувати

Приставка, В. (2021). Хронологія розвитку зін-культури в Україні та Сполучених Штатах Америки. Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 4(2), 197–209. https://doi.org/10.31866/2617-7951.4.2.2021.246833

Номер

Розділ

ДИЗАЙН ВІЗУАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ